Historiallinen mestaruus Rafael Nadalille – ”Yksi urani tunteikkaimmista otteluista”

Rafael Nadal nousi historialliseen mestaruuteen Australian avoimen tennisturnauksen kaksinpelissä 2022.

Nadal otti 21:nnen Grand Slam -turnausvoittonsa. Samaan ei ole pystynyt kukaan muu miespelaaja. Roger Federerillä ja Novak Djokovicilla on molemmilla 20 mestaruutta.

Sunnuntaina Melbournessa käydyssä loppuottelussa Nadal löi Daniil Medvedevin. Kamppailu kesti täydet viisi erää ja lähes viisi ja puoli tuntia.

Historiaa teki mies, jonka ei pitänyt olla edes täydessä kunnossa. Ja finaalissa hän voitti turnauksen ykkössuosikin, vieläpä oltuaan erin 0-2 häviöllä.

Viimeistään nyt sen voi sanoa ääneen: Rafael Nadal on tenniksen elävä legenda.

Koska Djokovic ei voinut osallistua Australian avoimiin, ykkössuosikiksi nousi Medvedev. Venäläinen olikin loppuottelussa loistavassa vauhdissa ja meni kahden erän johtoon lukemin 6-2, 7-6.

Nadal aloitti kuitenkin yhden uransa monista ihmenousuista. Rafa pystyi pelaamaan monipuolista ja nopea pelialusta huomioon ottaen taktista tennistä. Hänen virhemääränsä pysyi kurissa, siinä missä Medvedevin ns. helpot virheet tulivat ratkaisevissa tilanteissa.

Kolme viimeistä erää Nadal voitti lukemin 6-4, 6-4, 7-5.

Ilta Nadalille yksi tunteikkaimmista

Loppuottelun jälkeen molemmat pelaajat olivat silmin nähden uupuneet. Nadal purki jännityksen heti viimeisen pallon jälkeen villeihin tuuletuksiin, ja mestarin puheenvuorossaan hän vaikuttikin jo tyyneltä.

Viimeisen runsaan vuoden aikana Nadal on joutunut leikkaushoitoon fyysisten vaivojen takia. Matkaa mutkisti vielä joulukuussa tullut koronavirustartunta.

– Tämä on yksi tennisurani tunteikkaimmista illoista. Puolitoista kuukautta sitten en tiennyt, pääsenkö tänne pelaamaan ollenkaan, ja nyt pääsen nostamaan pokaalia, Nadal sanoi.

– Ehdin jo ajatella, että tämä olisi viimeinen kertani Australian avoimissa, mutta nyt sain niin paljon energiaa, että teen kaikkeni päästäkseni tänne ensi vuonnakin, leveästi hymyillyt Rafa lisäsi.

Medvedev kuuluu kokeneiden huippujen parhaisiin manttelinperijöihin. Moskovalaissyntyinen Medvedev on saavuttanut jo muun muassa ATP-lopputurnauksen voiton sekä ensimmäisen Grand Slam -tittelinsä, joka tuli viime vuonna US Openissa.

Pytty jäi Medvedeviltä ottamatta Australiassa, mutta jos kehitystrendi jatkuu, mies nostaa Grand Slam -tason pokaalia urallaan vielä todella moneen otteeseen.

– Olet uskomaton pelaaja. Oli kunnia saada jakaa tämä ottelu kanssasi, sanoi Nadal.

Australian avoimissa 2022 naisten kaksinpeliturnauksen voitti Ashleigh Barty.

Nadalin mestaruudet Grand Slam -turnauksissa

Tammikuussa 2022 Rafael Nadalista tuli ensimmäinen mies, joka voittaa tenniksen Grand Slam -turnauksen kaksinpelin 21 kertaa.

Historiallinen mestaruus tuli Australian avoimissa. Turnauksen Nadal oli voittanut kerran aikaisemmin, vuonna 2009.

Nadalin ylivoima on ollut suurinta Ranskan avoimessa tennisturnauksessa. Roland Garrosin massakentillä hän on ollut paras ennätykselliset 13 kertaa.

Wimbledonin Nadal on voittanut kaksi kertaa ja US Openin neljä kertaa.

Tenniksen maailmanlistalla Nadal nousi ykköseksi ensimmäisen kerran elokuussa 2008.