Tenniksen Davis Cup: Suomen kohtaava Belgia tietää, että ”haasteita tulee”

Tenniksen Davis Cupissa Suomen kohtaava Belgia tietää, että edessä on vaativa tehtävä.

Alkaneena viikonloppuna Suomi kohtaa Davis Cupin karsintavaiheessa Belgian. Ottelusarjan voittaja etenee Davis Cupissa 16 parhaan joukkoon. Häviäjä jatkaa kauttaan World Group I:ssä.

Espoon Metro Areenassa pelataan Suomen ja Belgian välillä 4. ja 5. maaliskuuta.

Belgian nimimies on David Goffin, joka on ollut tenniksen maailmanlistalla parhaimmillaan seitsemäntenä. Johan van Herckin kipparoimassa Belgian joukkueessa ovat myös Zizou Bergs, Kimmer Coppejans, Sander Gille ja Joran Vliegen.

– On luvassa ylä- ja alamäkiä, ja haasteita tulee, van Herck twiittasi.

– Raju työnteko on kuitenkin kaikki kaikessa. Pyrimme voittamaan joukkueena ja inspiroimaan kannattajiamme. Revimme ja raastamme, kunnes tavoite saavutetaan! Uskomme kykyihimme, belgialaisten kippari alleviivasi.

Suomen tunnetuimmat pelaajat Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara kuuluvat joukkueeseen. Ryhmän täydentävät Otto Virtanen, Patrik Niklas-Salminen ja Otso Martikainen. Kapteenina toimii Suomen tennislegenda Jarkko Nieminen.

Suomi lähtee kohtaamiseen jopa hienoisena ennakkosuosikkina. Veikkauksen listoilla ei ole kertoimia koko ottelusarjalle, mutta kansainvälisillä pelimarkkinoilla kertoimet kääntyvät Suomen puolelle. Perjantaina keskipäivällä Suomen voittajakerroin oli keskimäärin 1,84 ja Belgian 1,89.

Perjantaina 4. maaliskuuta pelataan kaksi kaksinpeliottelua: Otto Virtanen – David Goffin ja Emil Ruusuvuori – Zizou Bergs.

Lauantai alkaa nelinpelikamppailulla Harri Heliövaara – Emil Ruusuvuori vastaan Sander Gille – Joran Vliegen. Jos sen jälkeen jommallakummalla joukkueella ei ole kolmea otteluvoittoa, pelataan vielä yksi tai kaksi kaksinpeliottelua.

Vuonna 2022 tenniksen Davis Cupin lopputurnaus alkaa syyskuussa. Se käynnistyy neljällä neljän joukkueen lohkolla. Mukaan pääsee siis 16 maata. Lopputurnauksen ratkaisuvaihe käydään 23.–27. marraskuuta, ja siihen pääsevät lohkojen kaksi parasta eli kaikkiaan kahdeksan maata.

Venäjän tennisliitto puolustaa mestaruutta, ja sillä olisi ollut suora paikka lopputurnaukseen. Venäjä on kuitenkin suljettu niin ITF:n, ATP:n kuin WTA:n kilpailuista.

Suorat paikat saavat Kroatia (viime vuoden finalisti), Serbia (villi kortti) ja Iso-Britannia (villi kortti).

Davis Cup on yksi maailman perinteikkäimmistä urheilutapahtumista. Ensimmäisen Davis Cupin pelasivat USA ja Iso-Britannia vuonna 1900 eli 122 vuotta sitten. Kansainvälisen tennisliiton ITF:n laskujen mukaan Davis Cup on maailman suurin joukkueurheilukisa – vuonna 2020 oli mukana maajoukkueet peräti 142 eri maasta.

Naisten maajoukkueturnaus on nimeltään Billie Jean King Cup, joka tunnettiin aiemmin Federation Cupina. Vuonna 2021 mestaruuden vei Venäjän tennisliitto.