Ashleigh Bartyn päätös on tappio koko tennikselle

Tenniksen maailmanlistan ykkösnimi Ashleigh Barty on päättänyt lopettaa ammattilaisuransa.

Yllätyksenä tulleen päätöksensä 25-vuotias ”Ash” Barty toi julkisuuteen keskiviikkona. Hän ilmoitti asiasta itse sosiaalisessa mediassa.

Bartyn viimeiseksi otteluksi jäi Australian avoimen tennisturnauksen loppuottelu 2022. Siinä hän voitti USA:n Danielle Collinsin.

Barty julkaisi somessa haastattelumuotoisen videon, jossa hän kertoi päätöksestään liikuttuneena.

– Tiedän, kuinka paljon itsestään kaiken irti saaminen vaatii. Olen sanonut tiimilleni useita kertoja, ettei minusta enää ole siihen. Minulla ei ole fyysistä draivia ja henkistä tahtoa, jollaista tarvitaan itsensä haastamiseen huipputasolla, Barty sanoi.

– Olen antanut kaikkeni, eikä minulla ole enää fyysisesti mitään annettavaa. Olen antanut aivan kaiken tenniksen kauniille urheilulajille, hän alleviivasi.

“Monipuolinen” on termi, jota käytetään usein, kun pelaajasta ei ole tarkempaa sanottavaa. Bartyyn termi sopii kuitenkin kuin nakutettu. Hänen tenniksensä oli niin monivivahteista ja tasokasta, ettei lajin huipputasolta montaa vertailukohtaa löydy.

Tekniset ja taktiset avut ovat Bartylla niin korkealla tasolla, ettei kyse ole pelkästään peliälystä. Ne kertovat älykkäästä ja määrätietoisesta persoonallisuudesta. Tämän ihmisen lahjakkuus ylittää urheilun rajat.

Kaikkiaan Bartylle kertyi WTA-tason turnausvoittoja 15 kappaletta. Palkintorahaa hän kokosi yhteensä 23,8 miljoonaa dollaria.

Ash Barty nousi tenniksen maailmanlistalla ykköseksi ensimmäisen kerran 24. kesäkuuta 2019.

Ashleigh Barty (s. 24.4.1996) alkoi pelata tennistä neljävuotiaana Brisbanessa. Menestyksekkään junioriuran jälkeen hän pelasi ensimmäiset WTA-tason ottelunsa vuonna 2010.

Bartyn junioriura huipentui vuonna 2011 Wimbledonin nuorten turnauksen mestaruuteen.

Vaikka Bartylla oli hyviä hetkiä ensimmäisinä WTA-vuosinaan, hän päätti ottaa aikalisän tenniksestä loppuvuodesta 2014. Tennistaukonsa aikana hän muun muassa pelasi krikettiä Women’s Big Bash -liigassa.

Vuonna 2016 Barty alkoi taas saada tuloksia aikaan WTA-kiertueella, ja seuraavana vuonna tuli jo ensimmäinen WTA-turnausvoittokin (Kuala Lumpur).

Kehitys jatkui erinomaisena. Vuonna 2019 Barty juhli ensimmäistä Grand Slam -titteliään oltuaan paras Ranskan avoimessa tennisturnauksessa. Hänen toinen Grand Slam -mestaruutensa seurasi Wimbledonissa 2021 ja kolmas Australian avoimissa 2022.

Bartylla on isoisoäitinsä puolelta Australian alkuperäisväestö Ngaragun perintöä. Barty toimii Australian tennisliiton alkuperäisväestöjen tennissuurlähettiläänä.

Ashleigh Barty pelasi laadukasta koko kentän tennistä. Verrattain lyhyenä (166 cm) urheilijana hän liikkui kentällä sähäkästi.

Barty oli vahva syöttäjä, ja etenkin hänen kick serve -syöttönsä tuotti vaikeuksia vastustajalle. Tehokas kämmenlyönti ja alakierteinen rystylyönti kuuluivat myös hänen vahvuuksiinsa.

Teknisen ja taktisen osaamisen lisäksi Barty tunnetaan kovasta henkisestä kantistaan. Hän on peräänantamattomuuden ruumiillistuma.

Tennis tuntee paljon upeita urheilijoita, jotka motivoituvat aina uudestaan lukuisien suurvoittojen jälkeenkin. Williamsin siskokset Venus ja Serena ovat tuikkineet tähtinä 1990-luvun lopulta asti. Rafael Nadal on elämänsä kunnossa 35-vuotiaana, ja 40-kesäinen Roger Federer valmistelee paluuta.

Barty oli kenties paras naispuolinen tennispelaaja sitten Williamsien valtakauden, ja hän olisi voinut dominoida WTA-kenttiä vielä todella pitkään. Muiden urheilulajien tapaan tennis kaipaa supertähtiä, joten Bartyn päätös uran lopettamisesta on tappio koko lajille. Toisaalta päätös on hänelle oikea henkilökohtaisella tasolla – se hänelle suotakoon.

Yhden hahmon katoaminen näyttämöltä avaa suurempia rooleja muille. Uusi asetelma voi tuoda naisten tennikseen villin aikakauden, jonka aikana esimerkiksi nuoret Iga Swiatek, Emma Raducanu, Coco Gauff ja Leylah Fernandez sekä kokeneemmat Anett Kontaveit, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza ja Simona Halep taistelevat tasapäisesti turnausvoitoista ja tenniksen maailmanlistan ykköspaikasta.

Kiitos, Ashleigh Barty – tervetuloa, tenniksen uusi aikakausi!