Iga Swiatek nousee tenniksen maailmanlistan ykköseksi

Iga Swiatek, 20, nousee tenniksen maailmanlistan ykköseksi.

Käynnissä olevan Miami Openin jälkeen kärkinimi vaihtuu, koska rankingkärki Ashleigh Barty ilmoitti äskettäin lopettavansa uransa.

Miami Openissa on poikkeuksellisen suuri kaavio, joten turnaus kestää käytännössä kaksi viikkoa. Seuraava ranking julkaistaan kisan jälkeen eli maanantaina 4. huhtikuuta.

Swiatek, ensimmäinen puolalainen Grand Slam -turnausvoittaja, on ollut alkuvuodesta loistokunnossa. Viime viikon hän päätti komeaan WTA 1000 -turnausvoittoon Indian Wellsissä ja nousuun toiselle sijalle maailmanlistalla.

– Kova työ kantaa nyt hedelmää. Uskomatonta nousta rankingin kakkoseksi. Nouseminen ykköseksi on lähempänä ja lähempänä, pyöritteli Swiatek.

Miamissa hän kohtasi ensimmäisellä kierroksella Sveitsin Viktorija Golubicin (WTA-42). Kun hän voitti perjantaisen ottelun, nousee hän seuraavalla maailmanlistalla ykköseksi.

Swiatekista tulee ensimmäinen puolalainen tennispelaaja, joka nousee maailman ykköseksi. Lisäksi hänestä tulee 12 vuoteen nuorin pelaaja, joka ottaa naisten maailmanlistan kärkipaikan haltuunsa.

Vuonna 2020 Swiatek kohautti tennismaailmaa voittamalla teini-ikäisenä Ranskan avoimen tennisturnauksen.

Hän kaatoi loppuottelussa Sofia Keninin tuloksella 6-4, 6-1. Swiatekista tuli ensimmäinen puolalainen kaksinpelin mestari Grand Slam -turnauksissa.

Roland Garros -titteli oli Swiatekille ensimmäinen WTA-tason mestaruus. Vuonna 2021 hän voitti WTA-turnaukset Roomassa ja Adelaidessa.

Hyväraamisen Swiatekin fysiikka oli maailmanluokkaa jo ennen 20 ikävuoden täyttymistä. Oikeakätinen Swiatek pohjaa pelaamisensa voimakkaaseen syöttöön ja kämmenlyöntiin. Myös rystylyönti on laadukas.

Pelityyli on aggressiivinen, mutta urheilija on osoittanut myös kärsivällisyyttä. Swiatek viihtyy takarajalla, muttei epäröi verkolle nousuakaan paikan tullessa. Hänen lentolyöntinsä ovat kehittyneet nelinpelikokemuksen myötä. Positiivisena persoonallisuutena tunnettu puolalainen kaipaa vielä taktista kypsyyttä.

Bartyn päätös lopettaa tennisura avaa WTA-kiertueella villin aikakauden, jonka aikana rankingykkönen vaihtuu todennäköisesti usein. Yksi ehdokas rankingkärkeen on Paula Badosa, 24. Espanjalainen on voittanut urallaan kolme WTA-turnausta ja koonnut palkintorahaa yli neljä miljoonaa dollaria.

Badosa voitti viime vuonna turnaukset Belgradissa ja Indian Wellsissä. Tältä vuodelta hänellä on WTA-titteli Sydneystä.