Swiatek on maailman paras juuri nyt – nousi Grafin ja Clijstersin kerhoon

Iga Swiatek vahvisti asemaansa tämän hetken maailman parhaana WTA-tennispelaajana voittamalla arvokkaan Miami Open -turnauksen.

Lauantaina käydyssä loppuottelussa Swiatek kaatoi Naomi Osakan. Ottelu päättyi lukemin 6-4, 6-0.

– Olen tyytyväinen ja ylpeä itsestäni. Nyt täytyy juhlia, koska en tiedä, kuinka kauan hyvä putkeni kestää. Naomia vastaan pelaaminen loppuottelussa oli jännittävää. Halusin näyttää parasta tennistäni, kommentoi Swiatek.

Puolalainen Swiatek voitti niin sanotun Sunshine Doublen eli perättäiset turnaukset Indian Wellsissä ja Miamissa.

Swiatek on tennishistorian nuorin Sunshine Double -voittaja naisten turnauksissa. Aiemmin tämän tuplan ovat voittaneet vain Steffi Graf, Kim Clijsters ja Victoria Azarenka.

– On etuoikeutettua saada kuulua tällaiseen pelaajaryhmään. En olisi voinut uneksiakaan tällaisesta muutamia vuosia sitten, Swiatek kertoi.

Lisäksi Swiatekista tuli ensimmäinen pelaaja, joka on voittanut kauden kolme ensimmäistä WTA 1000 -turnausta. WTA 1000 on kiertueen korkein turnaussarja Grand Slam -kisojen jälkeen.

Kaiken kukkuaraksi Swiatek nousee tenniksen maailmanlistan ykköseksi maanantaina.

– Olen oppinut paljon itsestäni. Nyt ymmärrän, ettei minun tarvitse voittaa ottelun jokaista palloa voittaakseni ottelun. Pystyn nyt luottamaan itseeni enemmän. Voittoputkesta ja rankingista tulee yhä lisää itseluottamusta, sanoo Swiatek.

Tennisykkönen Swiatek: taitoa ja fysiikkaa

Swiatekista tulee ensimmäinen puolalainen tennispelaaja, joka nousee maailman ykköseksi. Lisäksi hänestä tulee 12 vuoteen nuorin pelaaja, joka ottaa naisten maailmanlistan kärkipaikan haltuunsa.

Vuonna 2020 Swiatek kohautti tennismaailmaa voittamalla teini-ikäisenä Ranskan avoimen tennisturnauksen.

Hän kaatoi loppuottelussa Sofia Keninin tuloksella 6-4, 6-1. Swiatekista tuli ensimmäinen puolalainen kaksinpelin mestari Grand Slam -turnauksissa.

Roland Garros -titteli oli Swiatekille ensimmäinen WTA-tason mestaruus. Vuonna 2021 hän voitti WTA-turnaukset Roomassa ja Adelaidessa.

Hyväraamisen Swiatekin fysiikka oli maailmanluokkaa jo ennen 20 ikävuoden täyttymistä. Oikeakätinen Swiatek pohjaa pelaamisensa voimakkaaseen syöttöön ja kämmenlyöntiin. Myös rystylyönti on laadukas.

Pelityyli on aggressiivinen, mutta urheilija on osoittanut myös kärsivällisyyttä. Swiatek viihtyy takarajalla, muttei epäröi verkolle nousuakaan paikan tullessa. Hänen lentolyöntinsä ovat kehittyneet nelinpelikokemuksen myötä. Positiivisena persoonallisuutena tunnettu puolalainen kaipaa vielä taktista kypsyyttä.