Carlos Alcaraz, 19 vuotta – maailman paras tennispelaaja juuri nyt?

Teinipoika, joka majaili vuosi sitten tenniksen maailmanlistan sijalla 114, on nyt kenties maailman paras pelaaja – hän on Carlos Alcaraz, 19.

Päättyneellä viikolla Alcaraz otti kauden 28:nnen otteluvoittonsa ja neljännen ATP-tason turnausvoittonsa. Nuori espanjalainen oli kovin Madridin massakentillä pelatussa Masters-turnauksessa.

Sunnuntaina käydyssä loppuottelussa Alcaraz voitti Alexander Zverevin tuloksella 6-3, 6-1.

Alcarazin mestaruus Madridissa ei jättänyt selittelyille sijaa. Matkan varrella hän kaatoi suurpelaajat Novak Djokovicin ja Rafael Nadalin. Kukaan muu pelaaja ei ole voittanut kyseistä kaksikkoa samassa massaturnauksessa.

Alcarazista tuli myös ATP-kiertueen historian nuorin pelaaja, joka voittaa samassa turnauksessa kolme maailmanlistan top 5 -pelaajaa (tässä tapauksessa Djokovic, Nadal ja Zverev).

Madridin-loppuottelussa Zverev jäi jyrän alle ja oli ensimmäisenä onnittelemassa voittajaa.

– Onnea, Carlitos. Juuri nyt olet maailman paras pelaaja. On hieno asia koko tennikselle, että meillä on tällainen uusi supertähti, joka tulee voittamaan vielä monta Grand Slam -turnausta ja nousemaan rankingykköseksi, Zverev sanoi finalistin puheenvuorossaan.

Madridissa tullut mestaruus nosti Carlos Alcarazin maailmanlistalla kuudenneksi. Hän ja Holger Rune (19 vuotta, ranking 42) ovat ainoat alle 20-vuotiaat pelaajat sadan parhaan joukossa.

– Mahtavaa voittaa tämän tason pelaajia. Ensin voitin kaksi historian parhaisiin kuuluvaa pelaajaa ja sitten vielä Zverevin. Sanoisin, että tämä oli elämäni paras viikko. Olen 19-vuotias, mikä on avaintekijä siinä, että pystyn pelaamaan kovia otteluita perättäin. Olo on loistava fyysisesti, Alcaraz kertoi.

Alcarazin pelityyliä hallitsee aggressiivisuus

Alcaraz debytoi tenniksen ATP-kiertueella vain 16 vuoden iässä. Vuonna 2020 Alcaraz valittiin ATP-kiertueen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi.

Ensimmäinen ATP-tason turnausvoitto tuli vuonna 2021 Umagissa. Vuonna 2022 hän on voittanut Madridissa (Masters), Miamissa (Masters), Rio de Janeirossa ja Barcelonassa. Miamia lukuun ottamatta mestaruudet ovat massakentiltä.

Koska ikää on vähän – 19 vuotta tuli täyteen toukokuussa – Alcarazin pelityyli on vasta kehittymässä. Toisaalta on jo selvää, että mies panostaa vahvaan takarajapelaamiseen, jossa aggressiivisuus on kaiken ytimessä.

Oikeakätinen Alcaraz käyttää kahden käden rystylyöntiä. Hänen kämmen- ja rystylyöntinsä ovat kehittyneet tasapuolisesti, mutta syöttötehokkuudessa on nuorella espanjalaisella vielä tekemistä.

Pelityylillisesti Roger Federer on Alcarazin osuva vertailukohta. Nuorukaisen idoli on tosin maanmies Rafael Nadal.

Espanjalaisena Alcaraz on ’luonnollisesti’ vahva massakenttäpelaaja. Varsin mielenkiintoista on se, että hän on esiintynyt loistavasti myös kovilla kentillä. Vuonna 2021 hänestä tuli Open-aikakauden nuorin pelaaja, joka etenee US Openissa puolivälieriin.

Vapaa-ajallaan Alcaraz nauttii muun muassa golfista, shakista ja jalkapallosta. Hän on Real Madridin kannattaja.