Tsitsipas kiri huikeaan voittoon Roland Garrosilla – ”Muu lopputulos olisi ollut epäreilu”

Kreikan tennistähti Stefanos Tsitsipas loikkasi tiistain ilmiöksi Roland Garrosilla.

Tsitsipas kohtasi Ranskan avoimen tennisturnauksen ensimmäisellä kierroksella Italian Lorenzo Musettin. Musetti vei kaksi ensimmäistä erää (7-5, 6-4), mutta Tsitsipas kokosi itsensä ja nousi mahtavaan otteluvoittoon.

Viimeiset erät menivät kreikkalaisen Tsitsipasin nimiin pelein 6-2, 6-3 ja 6-2.

Musetti esiintyi ottelun alkupuolella erinomaisesti, mutta toisaalta kävi selväksi, ettei Tsitsipas ollut oma itsensä. Kreikkalaistähti pani vaisuutensa syöttöpelin piikkiin.

– Syöttöni ei todellakaan toiminut. Ensimmäisissä peleissä ehkä vähän, mutta sen jälkeen se romahti täysin. Se ei vain toiminut, enkä päässyt peliin mukaan, Tsitsipas kommentoi kamppailun jälkeen.

Tsitsipasin heikko syöttäminen kulminoitui toiseen erään, jossa hän sai ruutuun vain 54 prosenttia ykkösistään. Kolmannessa setissä hänen ykkössyöttöprosenttinsa ponnahti lukemaan 82.

– Kun sain syöttöön ja rutiineihin momentumia, tiesin, että ottelun suunta voi muuttua. Lopulta minusta tuntui, että syötän paremmin kuin hän, luon ratkaisupaikkoja ja annan painetta. Olisi ollut oikeastaan epäreilua, jos lopputulos olisi ollut toisenlainen, Tsitsipas näki.

Toisella kierroksella Tsitsipas kohtaa tshekkiläisen Zdenek Kolarin. Kolar kaatoi suomalaissukuisen Lucas Pouillen avauskierroksella neljässä erässä.

Tsitsipas vakiinnuttaa paikkaa tenniksen huipulla

Stefanos Tsitsipas kuuluu nykytenniksen mielenkiintoisimpiin hahmoihin. Hän tekee kaikkensa noustakseen pysyvästi tenniksen ATP-kiertueen terävimpään kärkeen.

Stefanos Tsitsipas (s. 1998) tulee tennisperheestä. Hänen molemmat vanhempansa ovat toimineet tenniksen parissa. Tsitsipasin isä on kreikkalainen ja äiti kreikkalaissukuinen venäläinen.

Tsitsipas aloitti ammattilaisena vuonna 2016.

Ensimmäisen tenniksen ATP-turnausvoittonsa Tsitsipas otti Stockholm Openissa vuonna 2018. Suurin voitto toistaiseksi on ATP-lopputurnauksen mestaruus 2019.

Tennispelaajana Stefanos Tsitsipas on lähtökohtaisesti voimakas takarajalyöjä, mutta hänellä on erittäin hyvät valmiudet kokonaisvaltaiseen pelaamiseen. Nousut verkolle ja näyttävä yhden käden rystylyönti tuovat mielenkiintoista ulottuvuutta hänen pelaamiseensa.

Tsitsipas viihtyy niin kovalla kentällä, massalla kuin ruoholla. Ensimmäinen massakenttämestaruus ATP-kiertueella tuli vuonna 2019 (Estoril). Henkilökohtaisesti hän ihailee erityisesti Wimbledonin tennisturnausta.

Nuoresta iästään huolimatta Tsitsipas on joutunut tekemisiin perustavanlaatuisten asioiden kanssa. Hän oli hukkua 18-vuotiaana oltuaan uimassa Kreetalla. Videoblogissaan hän kertoikin ehtineensä jo ”tehdä sovinnon kuoleman kanssa”.

”Älä odota tilaisuuttasi, luo se”, kuuluu Tsitsipasin tunnuslauseisiin.

Tsitsipasilla on kahdeksan ATP-turnausvoittoa tilillään. Parhaimmillaan kolmantena käynyt kreikkalaisurheilija on tenniksen maailmanlistalla sijalla neljä.