Novak Djokovic ei pääse osallistumaan Australian avoimeen tennisturnaukseen 2022

Tennishuippu Novak Djokovic ei pääse osallistumaan Australian avoimiin 2022.

Australian avoimien osallistujilla on oltava koronavirusrokote otettuna, mutta turnauksen organisaatio kertoi myöntäneensä Djokovicille poikkeusluvan lääketieteellisin perustein.

Ennen tapahtumasarjan alkamista Djokovicin rokotusstatusta oli arvuuteltu. Serbi on antanut ymmärtää, ettei hän ole rokotusten kannattaja. Aivan suoria kannanottoja ei ole kuitenkaan kuultu.

Australian rajaviranomainen (Australian Border Force, ABF) tiedotti viime viikon keskiviikkona, että Djokovicin viisumi on peruttu. Näin ollen tennistähti ei päässyt Melbournen lentokenttää pidemmälle.

Vastaavia draamoja on nähty lukemattomasti ”Border Security” (Australian rajalla) -televisio-ohjelmassa. Djokovicin tapaus olisi ohjelman historiassa legendaarisin hetki, jos se show’hun päätyisi.

ABF:n tiukkasanaisesta tiedotteesta oli silti show kaukana.

– Ei-kansalaiset, joilla ei ole voimassa olevaa viisumia tai joiden viisumi on peruttu, otetaan kiinni ja heidät poistetaan Australiasta, ABF linjasi.

Djokovic teki vetoomuksen viisumin perumisen kumoamiseksi. Asiaa käsiteltiin oikeudessa maanantaina, ja vetoomus hyväksyttiin. Päätöksen myötä Djokovic pääsi lähtemään hotellista, jossa hän oli joutunut pysyttelemään viiden päivän ajan.

Oikeudellisista asiakirjoista kävi selväksi, ettei Djokovic ole ottanut koronavirusrokotetta. Lisäksi selvisi, että hänellä oli ollut koronavirustartunta viime vuonna. Maahantulo Australiaan edellyttää rokotusta.

Uusi käänne seurasi pian, kun Australian liittovaltion hallinto päätti perua Djokovicin viisumin. Djokovic teki jälleen vetoomuksen. Lopullinen niitti lyötiin sunnuntaina: riippumaton oikeusistuin hylkäsi Djokovicin vetoomuksen yksimielisesti.

Novak Djokovic, 34, on tenniksen maailmanlistan ykkönen. Hän on voittanut kaksinpeliturnauksen Australian avoimissa ennätykselliset yhdeksän kertaa.

Djokovicilla, Rafael Nadalilla ja Roger Federerillä on kullakin 20 Grand Slam -mestaruutta.

Australian avoimissa pääsarjat alkavat maanantaina.