Samantha Stosur on sinut tennisuran loppumisen kanssa

Australialainen tennistähti Samantha Stosur on ”eläköitynyt” ammattimaisesta kaksinpelistä.

Stosur oli jo aiemmin ilmoittanut, että hän pelaa viimeiset kaksinpeliottelunsa Australian avoimissa 2022. Tie katkesi turnauksen toisella kierroksella.

Torstaina ”Sam” hävisi toiselle kokeneelle kasvolle, Venäjän Anastasia Pavljutshenkovalle. Ottelu Melbournessa päättyi lukemin 6-2, 6-2.

Ottelun – ja kaksinpeliuran – päätyttyä Stosurilla, 37, olivat tunteet pinnassa, mutta kokonaisuutena hän otti tilanteen rennosti. Nainen on ilmiselvän sinut uran loppumisen kanssa.

– Olen onnellinen, että sain lopettaa urani tällaiseen otteluun. Vastassa oli tuttu pelaaja, jonka arvostan todella korkealle. Täydellinen lopetus, Stosur sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Nyt olo on tietysti aika kummallinen, mitä seuraavaksi? Olen joka tapauksessa vakuuttunut siitä, että päätös oli oikea. Olen innoissani, saan ainakin viettää enemmän aikaa Evien (kumppani Liz Astlingin synnyttämä tytär Genevieve) kanssa, hymyili Sam.

Stosur kuului useiden vuosien ajan tenniksen WTA-kiertueen raskassarjalaisiin. Viime vuosina painotus on ollut enemmän nelinpelissä, ja viimeisestä kaksinpelimestaruudesta onkin jo nelisen vuotta aikaa.

– Olen ylpeä siitä, mitä olen pystynyt saavuttamaan. Aina on tuntunut siltä, että saan tukea yleisöltä. Kaupassa asioidessakin ihmiset tulevat juttelemaan ja onnittelemaan menestyksestä. Hieno retki tämä on ollut.

– Jos jotain voisi vielä muuttaa, niin kyllä Ranskan avoimet olisi ollut hieno voittaa. Eniten jään kaipaamaan suuria tunteita ja sitä, kun saa yleisön kannustamaan. Sellaisen takia sitä tennistä pelataan ja sellaisesta tulee lapsena uneksittua. Tenniksestä olen saanut energiaa ja tunteita, jollaisia en olisi voinut saada muuten, kertoo Stosur.

Australian avoimissa Stosur jatkaa nelinpelissä. Hänen parinaan pelaa Shuai Zhang.

Stosur yli 20 vuotta tenniksen WTA-kiertueella

Samantha Stosurin (s. 30.3.1984, Brisbane) ammattimainen tennisura kaksinpelissä kesti yli 20 vuotta. Vuosituhannen taitteessa käynnistynyt ura päättyi Australian avoimiin 2022.

Kaksinpeliurallaan Stosur voitti yhdeksän WTA-tason turnausta. Huipennus oli US Open vuonna 2011. Turnauksen ylivoimainen ennakkosuosikki Serena Williams eteni New Yorkissa vakuuttavasti, mutta kaatui loppuottelussa Stosurille.

Toiseksi paras Grand Slam -suoritus Stosurille tuli Ranskan avoimissa vuonna 2010, jolloin hän saavutti loppuottelupaikan. Australian avoimissa ja Wimbledonissa Stosur ei päässyt koskaan neljännesvälieriä pidemmälle.

Tenniksen maailmanlistalla Stosur oli parhaimmillaan neljäs.

Erittäin atleettinen Stosur kylvi kauhua kovalla kämmenlyönnillään ja terävällä syötöllään. Erityisesti hänen kick-syöttönsä oli WTA-kiertueen eliittiä.

Suurimmissa turnauksissa henkinen kantti ei Stosurilla aina riittänyt; Sam on positiivinen ja rento tyyppi, mutta välillä vaikutti, ettei hän pystynyt olemaan oma itsensä kentällä. Menestystä olisi voinut tulla enemmänkin, jos hän olisi pystynyt tuomaan enemmän persoonallisuuttaan ja vapautuneisuutta pelikentälle.

Ammattimaiset kaksinpelit ovat Stosurin osalta historiaa. Toistaiseksi hän jatkaa vielä nelinpelin pelaamista.

Australian avointen 2022 turnauskaaviot ja tulokset: