Kategoriat
ATP-tennis

Emil Ruusuvuori lähenee tenniksen maailman huippua

Emil Ruusuvuori on matkalla kohti tenniksen huippua. Ruusuvuori (s. 1999) on jo ohittanut Olli Rahnaston ja Leo Palinin kaltaiset suomalaiset tennisikonit.

Tenniksen US Open vuonna 2017 antoi aimo sysäyksen Ruusuvuoren uralle. New Yorkissa hän eteni upeasti nuorten turnauksen välieriin ja kävi vain pisteen päässä loppuottelupaikastakin.

Tuolloin Ruusuvuorta ei juuri tunnettu tennispiirien ulkopuolella. Melko vähälle mediahuomiolle jäi Ruusuvuoren New York -urotekokin. Taisin olla ainoa paikalla ollut suomalainen journalisti.

Otteluiden jälkeen Ruusuvuori jutteli rennosti ja fiksusti. Vaikka ikää oli turnauksen aikaan vasta 18 vuotta, vastaili hän englantiakin käyttäneille haastattelijoille kuin vettä vain. Välierissä Ruusuvuori hävisi niukasti Yibing Wulle.

Tappion jälkeen kävi selväksi tärkeä asia: se, kuinka vastenmielisenä urheilija häviämistä pitää.

– Vihaan häviämistä todella paljon. Totta kai tämä ottaa päähän, Ruusuvuori totesi välierän jälkeen.

– Ei paljon pienemmästä voi olla kiinni, yhdestä pallosta. Aika lähellä kävi voitto tänään, mutta ei sitä tällä kertaa tullut. Toisaalta pystyin parantamaan todella paljon kisan aikana. Onneksi lähti rullaamaan. Peli peliltä mentiin, ja näin pitkälle se kantoi.

Näkymät tennisuralle olivat syksyllä 2017 siis varsin hyvät. Vaikka rahkeita olisi jo ollut, Ruusuvuorta ei alettu kiirehtiä ATP-kiertueelle. Myöhemmin samana vuonna Ruusuvuori voitti arvostetun junioriturnauksen, ITF Junior Mastersin. Turnaus pelattiin Chengdussa, Kiinassa.

Ja ehti miestenkin sarjoissa tapahtua ennen vuoden vaihtumista: ensimmäinen Futures-turnausmestaruus tuli Helsingissä.

Ruusuvuoren ensimmäiset ammattilaisvuodet

Vuonna 2018 Emil Ruusuvuori ryhtyi tennisammattilaiseksi. Ensimmäinen ammattilaisvuosi toi kolme Futures-turnauksen voittoa. Vuonna 2019 alkoi tulla tulosta jo Challenger-tasollakin. Saalis oli neljä turnausvoittoa.

Davis Cupissa tulikin sitten jo sensaatio. Suomen ja Itävallan välisessä ottelussa Ruusuvuori voitti Dominic Thiemin, joka oli otteluhetkellä tenniksen maailmanlistan viides. Suomalainen voitti ottelun suoraan kahdessa erässä tuloksella 6-3, 6-2.

Ruusuvuori teki Grand Slam -debyyttinsä Ranskan avoimissa vuonna 2020. Debyytti tuotti tappion, mutta ensimmäinen otteluvoitto Grand Slam -turnauksessa tuli hieman myöhemmin US Openissa. Ruusuvuori kaatoi Aljaz Bedenen.

Vuonna 2021 Emil Ruusuvuori jatkaa ammattilaistenniksen korkeimmalla tasolla, ATP-kiertueella. Grand Slam -kauden Ruusuvuori avasi Australian avoimissa yllättämällä Gael Monfilsin. Toisella kierroksella suomalainen kärsi tappion Pedro Martinezille.

Emil Ruusuvuori: miten pitkälle potentiaali riittää?

Emil Ruusuvuori on moderni pelaajatyyppi, jolla ei ole suuria pelillisiä heikkouksia.

Lähes 190-senttisenä Ruusuvuori on hyväraaminen urheilija. Syötöt ja peruslyönnit lähtevät voimakkaasti hyvän tekniikan ja suotuisan vipuvarren ansiosta.

Oikeakätinen Ruusuvuori käyttää kahden käden rystylyöntiä.

Fyysiset ja tekniset ominaisuudet mahdollistivat Ruusuvuoren nousemisen kohti tenniksen huippua. Taktinen osaaminen ja henkinen kovuus ovat sen sijaan vielä työn alla. Esimerkiksi ensimmäisissä Grand Slam -otteluissaan hän on toki näyttänyt, että kanttia on.

Jos Ruusuvuoren kehitys jatkuu ja motivaatio pysyy lujana, hän nousee yhdeksi Suomen historian parhaista tennispelaajista. Korkein vertailukohta on luonnollisesti Jarkko Nieminen. Nieminen oli parhaimmillaan tenniksen maailmanlistan sijalla 13.

Vuonna 2020 Ruusuvuori ohitti jo Olli Rahnaston, joka oli parhaimmillaan 88:ntena, sekä Leo Palinin (paras ranking 92).

Veli Paloheimon korkein ranking oli 48 (vuonna 1990) ja Aki Rahusen 57 (myös vuonna 1990).

Tenniksen naisten maailmanlistalla suomalaisista ovat sadan parhaan joukkoon päässeet Emma Laine (paras ranking 50), Nanne Dahlman (59) ja Petra Thorén (73).

Henri Kontinen on puolestaan ollut nelinpelin maailmanlistalla ykkösenä. Hänen tililtään löytyy niin Grand Slam -turnausten (muun muassa Wimbledonin sekanelinpeli) kuin ATP-lopputurnausten mestaruuksia. Parhaat voittonsa hän on saavuttanut parinaan australialainen John Peers.

Emil Ruusuvuori vuosi vuodelta

2017: Ruusuvuori eteni US Openin nuorten turnauksessa välieriin. Voitti ITF Junior Masters -mestaruuden Chengdussa, Kiinassa. Ensimmäinen Futures-turnausmestaruus tuli Helsingissä.

2018: Aloitti ammattimaisena tennispelaajana. Voitti kolme Futures-turnausta (Ruotsi, Italia, Espanja).

2019: Voitti Davis Cupissa itävaltalaisen Dominic Thiemin. Thiem oli otteluhetkellä tenniksen maailmanlistalla viidentenä. Voitti ensimmäiset Challenger-turnauksensa (Helsinki, Glasgow, Mallorca, Fergana). Lisäksi Ruusuvuori voitti yhden ITF M25 -turnauksen ja yhden ITF M15 -turnauksen (Sunderland ja Oslo).

2020: Ruusuvuori teki Grand Slam -debyyttinsä Ranskan avoimissa. Ensimmäinen otteluvoitto Grand Slam -turnauksessa tuli US Openissa. Ruusuvuori kaatoi Aljaz Bedenen. Saavutti tenniksen maailmanlistalla parhaan rankinginsa 84.

2021: Emil Ruusuvuori pelaa ammattilaistenniksen korkeimmalla tasolla, ATP-kiertueella. Grand Slam -kauden Ruusuvuori avasi Australian avoimissa yllättämällä Gael Monfilsin. Toisella kierroksella suomalainen kärsi tappion Pedro Martinezille.

Maaliskuussa Ruusuvuori teki Masters-ennätyksensä ja eteni Miamissa 16 parhaan joukkoon. Turnauksessa hän voitti muun muassa Alexander Zverevin, joka oli maailmanlistalla seitsemäntenä. Neljännesvälieräottelussa Ruusuvuori hävisi Jannik Sinnerille.