Kategoriat
ATP-tennis

Stefanos Tsitsipas mestaruuteen Monte Carlossa – ”Hieno show”

Kreikan tennistähti Stefanos Tsitsipas vei nimiinsä Masters-turnauksen Monte Carlossa. Masters-turnausvoitto on hänelle uran ensimmäinen.

Sunnuntaina käydyssä loppuottelussa Tsitsipas kaatoi Andrei Rublevin suoraan kahdessa erässä. Tunnin ja 11 minuutin jälkeen varmistuivat luvut 6-3, 6-3.

Tsitsipas pelasi Monte Carlo Country Clubin massakentällä tasaisen varmasti ja oli erittäin vahva syöttöpeleissään. Rublev ei päässyt kertaakaan edes murtopallotilanteeseen. Kreikkalainen taas otti murtoja kolme kappaletta.

Finaali Monte Carlossa ilmensi osaltaan tenniksen sukupolvenvaihdosta. Ennakkosuosikit Novak Djokovic ja Rafael Nadal saivat väistyä nuorempien tieltä.

– Ansaitsimme molemmat päästä loppuotteluun. Saimmekin aikaan hienon show’n. Tämä oli urani paras voitto tähän mennessä, Tsitsipas kommentoi tuoreeltaan.

– Tiesin, että ottelusta tulee kova. Olin todella hermostunut, koska ottelu tuntui aivan erityisen tärkeältä. Olen ylpeä siitä, miten pystyin kentällä käyttäytymään.

Monte Carlolla riittää perinteitä. Tsitsipas kertoi viihtyvänsä niin turnauksessa kuin massakentillä muutenkin.

– Ei voi parempaa olla kuin voittaa ensimmäinen Masters-tittelinsä massalla. Massa on suosikkialustani.

– Tämä on kotiturnaukseni. Kävin ensimmäisen kerran katsomassa kisaa 6-vuotiaana, seuraamassa Roger Federeriä ja Rafael Nadalia. Turnaus on kasvanut uskomattoman hienosti. Toivottavasti ensi vuonna saadaan katsomo täyteen, rupatteli Tsitsipas.

Andrei Rublev kertoi olevansa tyytyväinen viikon antiin. Ja miksipä ei – hän pudotti Rafael Nadalin jatkosta. Finalistin puheenvuorossa hän lausui mainesanat Tsitsipasista.

– Pelaat uskomatonta tennistä, jatka samaan malliin. Olet jo nyt yksi maailman parhaista, ja tulet varmaan olemaan vielä monta vuotta, sanaili Rublev.

Turnauksen voittaja kuittaa 251 085 euron suuruisen palkintorahan. Hävinneelle finalistillekin tulee mukava 150 000 euron potti. Monte Carlon tennisturnauksen pääsponsori on kelloteollisuuden jättiläinen Rolex.

Tsitsipas vakiinnuttamassa paikan tenniksen kärjessä

Stefanos Tsitsipas, 22, kuuluu nykytenniksen mielenkiintoisimpiin hahmoihin. Hän tekee kaikkensa noustakseen pysyvästi tenniksen ATP-kiertueen terävimpään kärkeen.

– Mitään ei tule ilman harjoittelua. Isken harjoituskentillä tunnista toiseen joka päivä, jotta saan lisää suoritusvarmuutta, Tsitsipas sanoi Monte Carlossa.

– Harjoittelen rajusti päästäkseni lähemmäs tenniksen legendoja. Matkaa on edelleen paljon.

Stefanos Tsitsipas (s. 1998) tulee tennisperheestä. Hänen molemmat vanhempansa ovat toimineet tenniksen parissa. Tsitsipasin isä on kreikkalainen ja äiti kreikkalaissukuinen venäläinen.

Tsitsipas aloitti ammattilaisena vuonna 2016. Ennen Monte Carloa 2021 hänellä oli viisi ATP-turnausvoittoa nimissään.

Ensimmäisen tenniksen ATP-turnausvoittonsa Tsitsipas otti Stockholm Openissa vuonna 2018. Suurin voitto toistaiseksi on ATP-lopputurnauksen mestaruus 2019.

Tennispelaajana Stefanos Tsitsipas on lähtökohtaisesti voimakas takarajalyöjä, mutta hänellä on erittäin hyvät valmiudet kokonaisvaltaiseen pelaamiseen. Nousut verkolle ja näyttävä yhden käden rystylyönti tuovat mielenkiintoista ulottuvuutta hänen pelaamiseensa.

Tsitsipas viihtyy niin kovalla kentällä, massalla kuin ruoholla. Ensimmäinen massakenttämestaruus ATP-kiertueella tuli vuonna 2019 (Estoril). Henkilökohtaisesti hän ihailee erityisesti Wimbledonin tennisturnausta.

Nuoresta iästään huolimatta Tsitsipas on joutunut tekemisiin perustavanlaatuisten asioiden kanssa. Hän oli hukkua 18-vuotiaana oltuaan uimassa Kreetalla. Videoblogissaan hän kertoikin ehtineensä jo ”tehdä sovinnon kuoleman kanssa”.

”Älä odota tilaisuuttasi, luo se”, kuuluu Tsitsipasin tunnuslauseisiin.

WTA-tennistä Charlestonissa

Tenniksen WTA-turnausta pelataan Charlestonissa, Yhdysvalloissa. Finaali Ons Jabeur – Astra Sharma käydään sunnuntaina.

Charlestonissa maksetaan palkintorahoja yhteensä runsaat 235 000 dollaria.